Spletni portal Kamado.SI promovira kulturo peke na žaru kot tehniko kuhanja.

Roštilji Kamado Madness na ugljen dolaze u raznim veličinama - roštilj, smoker, krušna i pizza peć, direktno i indirektno pečenje

Ker uporabljamo najboljše žare na svetu iz keramike po Kamado tehnologiji – naše žarenje je hkrati pečenje, dušenje, dimljenje, počasno kuhanje – torej postane “resna kuhinja”, ki kot glavno gorivo uporablja oglje.

Preberite, kako so nastali žari Kamado

Zgodovina kamado žara za portal Barbecue Bible je opisal nizozemski kuhar Jeroen Hazebroek, ki je o kamadu napisal tudi knjigo – Hot Coals.

Tukaj je tisto, kar pravi o izvoru kamada:

Ko smo začeli pisati knjigo, smo bili nekoliko sumničavi do zgodb o nastanku različnih blagovnih znamk. Trdili so predvsem, da zgodovina žara kamado sega tri tisoč let nazaj, na Kitajsko, kjer so za kuhanje uporabljali keramično posodo.

Odkrili smo, da so na Kitajskem v času dinastije Qin resnično začeli uporabljati napravo, ki so jo poimenovali ‘Yin’ parni lonec. Kitajci so ga uporabljali predvsem za kuhanje riža, Japonci pa so ga uvozili v obdobju Kofun (med letoma 250 in 538 po Kr.) in ga poimenovali – kamado.

Vendar to plovilo sploh ni bilo podobno kamadu, ki ga uporabljamo danes. Kamado ima v japonščini veliko pomenov, vendar se v prvi vrsti nanaša na ognjišče, prostor, kjer se greje keramična posoda.

Preberite kako si izbrati svoj Kamado žar

Od zunaj je kamado podoben tandoorju, valjasti glineni peči, ki se že stoletja uporablja na Bližnjem vzhodu in v Indiji. Vzhodnoevropski kamado pa jih spominja na njihov tandyr

Prvi ‘prednik’ sodobnega kamada je bil zasnovan v zgodnjih letih 20. stoletja kot ultimativni kuhalnik riža. Potem se je obdobje Meiji končalo na Japonskem in ta država se je počasi odprla in prevzemala tehnologijo iz drugih držav.

Izziv pri pripravi riža je bil v tem, da je morala voda zavreti, nato pa temperaturo znižati, a ne preveč. Prvi kamado je tako nastal v delu Japonske, kjer so izdelovali majhne okrogle keramične žare – hibachije.

Velika japonska novost je bila integracija različnih štedilnikov. Posodo za pripravo riža smo tako postavili nad hibachi. Hibachi pa se nahaja znotraj pečic v obliki tandorjev.

Hibachije še vedno uporabljajo tradicionalne japonske restavracije po vsem svetu, vendar jih je ‘ubil’ pojav električnega kuhalnika riža v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Zanimivo je, da je tradicionalni hibachi ameriški vojak spremenil v sodobni kamado. Namreč, po koncu druge svetovne vojne je bilo na Japonskem nameščenih na tisoče ameriških vojakov, ki so domov nosili darila in spominke, kot sta hibachi ali kimono. Eden izmed njih je na hibachija namestil rešetko, najpomembnejši novosti pa sta bila dušilec zvoka na vrhu in krmiljen dovod zraka.

V 70. letih prejšnjega stoletja je človek po imenu Ed Fisher želel izdelati lažje kamado žare, ki bi bili bolj trpežni in odporni proti pokanju. Proizvajal jih je v zeleni barvi, kar je danes pogosto pri legendarnih žarih kamado.

Kamado Madness Žari je na voljo v različnih barvah, da bo peka na žaru še bolj prijetna

Kamadness meso

Poslanstvo in vizija Kamado Madness

Poslanstvo: Biti “go-to” mesto za vrhunska gastronomska doživetja z uporabo žara kamado. Svetovalec za žar amaterje in partner za kamado profesionalce.

Vizija: Ko pomislite na Kamado, pomislite na Kamado Madness.

www.kamado.si je spletna trgovina, kjer lahko najdete po meri izdelan Kamado in vse po meri izdelane dodatke za vaš žar Kamado madness.

Kamadness, Kamado Madness je lastniška blagovna znamka Kamado Chef d.o.o.

Stopite v stik z nami

Stopite v stik z nami – Kamado Madness



Izberite vaš Kamado žar